3 frokosttips for deg som unngår meieriprodukter

av | jun 4, 2019 | Artikler

Har du behov for å kutte meieriprodukter ut av kosten?

Av ulike årsaker kan man komme i en situasjon hvor man ser seg nødt til å kutte ut eller kutte ned på meieriprodukter i kostholdet. Det kan for eksempel være på grunn av laktoseintoleranse hvor man ikke klarer å fordøye melkesukker eller melkeallergi hvor man får en allergisk reaksjon når man spiser mat som inneholder melkeproteiner.

I det norske kostholdet er vi vant til å spise mye meieriprodukter. I en typisk norsk frokost eller lunsj har vi gjerne smør og ost på brødskiven, melk i glasset eller en porsjon yoghurt i skålen. Det er derfor ikke rart at det kan by på en frustrasjon når man plutselig skal legge om til et kosthold uten melk.

Meieriprodukter er en rik og god næringskilde, det er derfor viktig å være bevisst på å få i seg nok kalsium, b12 og andre viktige mineraler og vitaminer hvis man kutter ut melk.

Her er noen tips for en mer smakfull frokost hvis du først må kutte ut melken:

1: Bruk en fet plantemelk til kaffen!

Frykt ikke! Du kan du fortsatt få til å lage en deilig skummet latte eller cappuccino hjemme.

Den vil selvfølgelig ikke smake helt likt som med kumelk, men det finnes absolutt flere gode alternativer med havre- og soyamelk.

Hvis du tåler gluten er Oatly sin iKaffe å anbefale, denne er rik og fyldig som en H-melk og egner seg god til å lage melkeskum.

Tåler du ikke gluten så har utvalgte Rema 1000 butikker en fyldig glutenfri havremelk fra Sunniva som heter «Gryr Havredrikk fyldig naturell». Denne kan man også få tak i på nettbutikken kolonial.no.

Liker du ikke smaken av havremelk til kaffen kan du prøve deg fram med soyamelk. Dette passer også for dem som ikke tåler gluten. Her finnes det flere alternativer og Alpro har en egen soyamelk som heter «Soya I kaffe» som skal være utviklet spesielt for å kunne skummes til tross for at den har et ganske lavt fettinnhold.

2: Bytt ut den greske yoghurten med kokosyoghurt!

Er du som meg og elsker en fet gresk yoghurt med bær og gryn til frokost?

Alt er ikke fortapt, det finnes faktisk fet plantebasert yoghurt som passer til de dagene man virkelig bare vil skjemme seg bort.

I utvalgte Meny, Rema, Spar og Jokerbutikker kan man finne Yokos naturell kokosyoghurt. Også Coop har begynt med sin egen naturell kokosyoghurt med høyt fettinnhold. Begge yoghurtene har en mildt syrlig smak og en fet god konsistens som minner om gresk og tyrkisk yoghurt. Disse er helt supre erstatninger for gresk yoghurt.

3: Bytt ut osten på brødskiven med noe mer spenstig!

Det kan være en utfordring å finne fram til næringsrikt og mettende pålegg når man ikke lenger kan bero seg på den pålitelige skiven med hvitost. Det finnes heldigvis utrolig mye godt man kan putte på skiven, som jeg vil påstå er langt mer spennende enn ost.

Hva med en deilig toast med avocado og humus? Avocado er sunt, næringsrikt og går godt sammen med mange smaker. Det er for eksempel få ting som slår et stekt egg på brødskiven med fine avocadoskiver på toppen. Eller hva med avocado oppå litt spicy ajvar? Du kan også dryppe litt olivenolje på brødskiven som erstatning for smøret.

Gjør hverdagen enklere med CanEat

Sliter du med å lese innholdsfortegnelsen på matvarene? Skann strekkoden på matvaren og få svar med CanEat. Appen er gratis, og tilgjenglig for ios og android enheter.

Er du nysgjerrig på hva vi gjør og CanEats utvikling? Følg oss på sosiale medier:

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie har skrevet 4 bøker basert på lavFODMAP-dietten, som er en forskingsbasert diett for mennesker med irritabel tarm. Hun holder faste foredrag ved flere norske sykehus og sitter i referansegruppen til Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer ved Haukeland universitetssykehus. Cecilie har irritabel tarm og følger lavFODMAP-dietten. Gjennom foredrag og forfatterskapet sitt har Cecilie god kontakt med både helsepersonell og pasienter. Slik skjønte hun at hun ikke var alene om å ha et behov for å kunne samle intoleransene sine på ett sted, dele med venner og kjente, sjekke matvarer, få tilpassede oppskrifter og få kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog.

Flere innlegg