Ulike påstander om gluten florerer konstant, og de siste årene har gluten fått et dårlig rykte som ikke alltid er fortjent. I denne artikkelen har vi samlet 5 vanlige myter om gluten og forklart hvorfor de ikke nødvendigvis stemmer.
1. Glutenfrie dietter er lavkarbo
En glutenfri diett vil ikke alltid bety at dietten er lavkarbo. Gluten finner man i mange typer kornslag som hvete, rug, bygg og spelt. Hvis det er nødvendig at man ekskluderer gluten fra kostholdet vil det være naturlig å ekskludere matvarer laget på disse kornslagene. Lavkarbo er en type diett som er vanskelig å definere, men innebærer å begrense inntaket av karbohydrater og øke inntaket av protein og fett i kosten.
Det er lett å bli forvirret, men selv om man ekskluderer gluten fra kostholdet vil ikke nødvendigvis inntaket av karbohydrater synke. Det er flere glutenfrie matvarer som har et høyt innhold av karbohydrater som potet, ris, frukt og havre. Vanligvis vil man få i seg nok karbohydrater via disse kildene når man går på en glutenfri diett. Det er likevel viktig å være klar over at mange «vanlige» kilder til karbohydrater som grovbrød og pasta, ofte inneholder gluten.
2. «Hvetefritt» og «glutenfritt» er det samme
Selv om et produkt ikke inneholder hvete, kan produktet fortsatt inneholde gluten. Det er mange forskjellige kornslag som inneholder gluten som rug, spelt og bygg, ikke bare hvete. Skal man finne ut om et produkt er glutenfritt, kan man blant annet bruke CanEat for å sjekke dette.
3. Glutenfri mat er alltid sunnere
Når begrepet «sunt» brukes antas det gjerne at produktet inneholder betydelige mengder gode næringsstoffer som vitaminer, mineraler og kostfiber, samtidig som mengden sukker og salt er lavere. Da vil i såfall denne påstanden være feil (som regel). Produkter som er markert «glutenfri» fungerer ofte som erstatningsprodukter for matvarer som typisk inneholder gluten. Dette kan for eksempel være brød og pasta. Sammenligner man glutenholdige og glutenfrie alternativ, ser man ofte at glutenfrie produkter ofte har dårligere sammensetning av næringsstoffer og er tilsatt mer sukker og salt (1).
4. Cøliaki er ikke så farlig
Cøliaki er en tynntarmssykdom hvor det skjer en immunologisk prosess og inflammasjon i tynntarmen når man inntar gluten. Hvis man fortsetter å innta gluten selv om man har cøliaki vil tarmtottene (som finnes i tynntarmen) bli brutt ned gradvis. Tarmtottene i tynntarmen er viktig for at tarmen skal ta opp næring fra kosten. På sikt kan derfor tarmen slite med å ta opp næring hvis tarmtottene er brutt ned. Dette kan føre til mangeltilstander av viktige vitaminer og mineraler. Behandlingen av cøliaki er å gå på glutenfri diett på livstid. Etterhvert vil tarmtottene vokse ut igjen, slik at man får et normalt opptak av næringsstoffer.
Cøliaki kan derfor være farlig, fordi det kan føre til dårlig opptak av næringsstoffer, som på sikt kan føre til mangelsykdommer. Ikke minst kan det være veldig smertefullt å innta gluten for en person med cøliaki, og vanlige symptomer er ofte diaré, magesmerter og luftplager.
5. Glutenfri diett vil gjøre at man mister vekt
For at man skal miste vekt må kaloriinntaket være mindre enn mengden energi man bruker i løpet av én dag, man må altså bruke mer energi enn man inntar. Og motsatt, for å gå opp i vekt må man innta flere kalorier enn mengden energi man forbruker. Det er altså ingen direkte sammenheng mellom å innta mindre gluten å gå ned i vekt. Hos noen som går over til et glutenfritt kosthold så kan det være lett å ekskludere mange standard kilder til karbohydrater og kalorier som kake, muffins, kjeks og ulike typer prosesserte matvarer som inneholder gluten. I tillegg blir mange kanskje mer bevisst på hva de spiser. Dette i seg selv kan føre til en kalorirestriksjon, om det er her det overflødige energikonsumet ligger.
Referanser:
- An investigation into the nutritional composition and cost of gluten-free versus regular food products in the UK – https://doi.org/10.1111/jhn.12502