Forskjellen mellom matallergi og matintoleranse

av | aug 2, 2023 | Matallergi og intoleranser, Ukategorisert

Det hersker ofte mye forvirring når det kommer til mat og hva man tåler eller ikke tåler å spise. Hva betyr det egentlig at noen er allergisk? Hva mener gjesten når de sier at de tåler litt av rømmen men ikke melk? Når man har uønskede reaksjoner på mat kan det både være snakk om matallergi og/ eller matintoleranser, som begge følger med uønskede helseeffekter. Forskjellen mellom disse er hvordan kroppen reagerer på maten, og ofte alvorlighetsgraden i det.

Matallergi

Når det gjelder allergi generelt, estimerer man at rundt 30-40% av befolkningen har, har hatt eller vil få allergiske symptomer (1). Ved matallergi vil man få uønskede helseeffekter på grunn av en spesifikk immunrespons som skjer på nytt igjen når man spiser samme matvare. Symptomer kan variere fra typisk elveblest til potensielt livstruende allergisk sjokk, men dette kommer selvfølgelig an på hvilken type allergi det er snakk om (2). Behandlingen for matvareallergi er å unngå matvaren man er allergisk mot i kostholdet (3).

Stoffene i maten som gjør at man får en allergisk reaksjon kalles allergener, og vi har 14 merkepliktige allergener. Dette betyr at de må merkes på matvarer som inneholder det allergenet, slik at personer med matallergi kan vite om de tåler produktet eller ikke. I CanEat-appen brukes alle de 14 merkepliktige allergenene, slik at du kan finne ut hvilke produkter som inneholder hva, og om du kan spise produktet eller ikke.

De vanligste allergenene, og dermed det mange er allergisk mot er:

 • Nøtter
 • Peanøtter
 • Egg
 • Kumelk
 • Fisk
 • Hvete
 • Soya

Det er flest barn som får allergiske reaksjoner på mat, og i mange tilfeller er det vanlig å vokse det av seg. Likevel er det mange voksne som også har matvareallergi (2).

Hvorfor får man matallergi?

Dette er et spørsmål som fortsatt er under debatt, og man er ikke helt sikker på hvorfor noen får allergier, mens andre ikke får det. Det kan være mange ulike årsaker til dette som alder, gener, hva mor spiste under svangerskapet, immunsystemets funksjon, mikroorganismer i kroppen vår og veldig mye mer (2). Det finnes også flere hypoteser om hvorfor noen utvikler allergi, og én av dem kalles hygienehypotesen. Hygienehypotesen antyder at redusert kontakt med bakterier og mikroorganismer på grunn av bedre hygiene og færre infeksjoner enn tidligere, kan føre til økt risiko for å utvikle allergier (4). Grunnen til utviklingen av denne hypotesen er blant annet at man har sett at det er mindre allergi i store familier, enn i små. Samtidig har man sett at infeksjoner og smitte er høyere i større familier (4).

Matintoleranse

Matintoleranse gir uønskede reaksjoner på en matvare eller en del av matvaren. Til forskjell fra matallergi mangler det kjente immunologiske mekanismer som grunnlag for at det skjer. Intoleransen kan skje på grunn av dårlig fordøyelse av matvaren eller at man ikke klarer å absorbere stoffene i maten (2). Vanligvis er symptomene mindre alvorlig enn ved matallergi, men ofte ubehagelige. Et vanlig eksempel på matintoleranse er laktoseintoleranse, som du kan lese mer om i denne artikkelen Laktoseintoleranse. Man antar at matintoleranser er langt mer vanlig enn matallergier.

Ta med seg videre

Ved matallergi må man helt kutte ut matvaren man er allergisk mot for å unngå symptomer, mens ved matintoleranse holder det ofte å bare begrense mengden. Derfor kan det hende at en av gjestene med laktoseintoleranse sier de tåler å spise litt av rømmen, men ikke kan drikke et stort glass med melk. Det er uansett viktig å rådføre seg med lege eller klinisk ernæringsfysiolog for å vite med sikkerhet om du enten er allergisk eller intolerant mot én eller flere matvarer. Dette er fordi det kan være ugunstig å kutte ut matvarer fra kostholdet som ikke er nødvendig, og det kan potensielt føre til at man får mangel på næringsstoffer.

Praktiske råd

 1. Det er viktig å ta hensyn til personer som har matallergi og intoleranse, og i noen tilfeller kan små mengder av matvaren utløse reaksjoner hos den allergiske. Dette gjelder spesielt ved felles bruk av kjøkkenredskap eller kjøkkenbenk. Deler du kjøkken med en allergiker, sørg for å vaske redskapene skikkelig.
 2. Når man har restriksjoner i kostholdet kan dette føre til at man går glipp av viktige næringsstoffer. Man burde derfor finne erstatninger til matvaren man ikke tåler, slik at man ikke får næringsstoffmangler.
 3. CanEat er et godt verktøy for å finne ut om et produkt inneholder allergener man ikke tåler. Det kan være flere grunner til at det kan være utfordrende å lese innholdsfortegnelsen, som ved dårlig syn, dårlig merking på produktet, at man ikke forstår det som står på innholdsfortegnelsen eller at man har dårlig tid.
Referanser
 1. LHL. Allergi [Internett]. [oppdatert 10. august 2022, hentet 01. juli 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi/
 2. Janice L. Raymond, Kelly Morrow. Food & the nutrition care process. 15th edition. Missouri: Elsevier; 2021.
 3. Helsenorge. Matallergi og intoleranse [Internett]. [oppdatert 2. februar 2022, hentet 2. juli 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/matallergi/matallergi-og-matintoleranse/
 4. Store medisinske leksikon. Hygienehypotesen [Internett] [27. januar 2021, hentet 2. juli 2023]. Tilgjengelig fra: https://sml.snl.no/hygienehypotesen

Gjør hverdagen enklere med CanEat

Sliter du med å lese innholdsfortegnelsen på matvarene? Skann strekkoden på matvaren og få svar med CanEat. Appen er gratis, og tilgjenglig for ios og android enheter.

Er du nysgjerrig på hva vi gjør og CanEats utvikling? Følg oss på sosiale medier:

Kristina

Kristina

Kristina har nettopp fullført en bachelor i ernæring ved Universitetet i Bergen og planlegger å ta en klinisk master i ernæring for å bli klinisk ernæringsfysiolog. Denne sommeren har hun et internship hos oss i CanEat, hvor hun har fått innvilget et stipend fra UiB. Hos oss vil hun bidra til å forbedre ernæringsdelen av appen. Med sin kunnskap i ernæring vil Kristina være en uvurderlig ressurs for å sikre at CanEat gir pålitelig og nyttig informasjon til brukerne.

Flere innlegg