Glutenfri diett

av | jun 28, 2023 | Artikler, Matallergi og intoleranser

En glutenfri diett er nødvendig for flere personer som må unngå gluten, og innebærer å kutte ut gluten fra kostholdet. Vanligvis skal man unngå matvarer med over 20 mg gluten per kilo, og produkter som inneholder under 20 mg gluten per kilo kan merkes «glutenfritt» (1). Produkter kan også inneholde mellom 20 til 100 mg gluten per kilo. Dette kan merkes med «svært lavt gluteninnhold», og kan også anbefales til bruk i et glutenfritt kosthold (1). Gluten består av proteinene glutenin og gliadin, og er funnet i flere typer kornslag som hvete, rug, bygg, spelt, dinkel, kamut og rughvete (2). Typiske matvarer som inneholder gluten er brød, pasta og flere typer ferdigretter og ferdigsauser. Et glutenfritt kosthold kan baseres på matvarer som rent kjøtt, fisk og fjærkre, samt ris, grønnsaker, frukt og bær, som alle er naturlig glutenfritt.

Hvem trenger vanligvis en glutenfri diett

Personer med cøliaki, dermatitis herpetiformis eller intoleranser/ allergier mot hvete/ gluten utgjør vanlige grupper som benytter seg av et glutenfritt kosthold (2). I tillegg er det en stor gruppe med pasienter som har irritabel tarm som ikke har en allergi mot gluten eller hvete, men som kan få kraftige symptomer av en del kornsorter som er glutenholdige.

Cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom som forårsaker betennelse i tynntarmens slimhinne, noe som fører til dårligere absorpsjon av næringsstoffer dersom man inntar gluten (3). Man antar at rundt 1% av befolkningen har cøliaki (3). De vanligste symptomene er typisk knyttet til ubehag i mage/tarm regionen og vekttap. Behandlingen for cøliaki er en streng glutenfri diett resten av livet (3). Det er også mulig å få sekundær laktoseintoleranse ved nyoppdaget cøliaki. Dette er en midlertidig tilstand som skjer på grunn av at tarmvevet er ødelagt, her er det vanlig å redusere inntaket av laktose frem til tarmvevet er friskt igjen. Hvis du mistenker å ha cøliaki er det viktig å oppsøke fastlege eller annet helsepersonell for undersøkelse og veiledning.

Dermatitis herpetiformis

Ved dermatitis herpetiformis burde man også holde seg til en glutenfri diett. Dette er en hudsykdom som kjennetegnes ved små og væskefylte blemmer på huden som klør, og de aller fleste pasienter med denne hudsykdommen har betennelsesforandringer i slimhinnene i tynntarmen (2, s. 186).

Allergi/ intoleranse mot hvete/gluten

Ved hveteallergi reagerer kroppens immunforsvar på proteiner i hvete, vanligvis glutenproteinet (4). Denne typen for matallergi er mest vanlig hos barn. Symptomer forekommer som regel raskt etter inntak, og er som regel milde, men alvorlige reaksjoner kan også forekomme (4). Hveteintoleranse kjennetegnes ofte ved at reaksjonene kommer senere og er mer kronisk enn de akutte plagene ved hveteallergi (5). Det er viktig at man oppsøker lege eller klinisk ernæringsfysiolog dersom man vurderer store kostholdsendringer eller er i tvil om man burde eliminere eller redusere gluten fra kostholdet.

Irritabel tarm (IBS)

Personer som har IBS, som reagerer på FODMAP (en forskningsbasert eliminasjonsdiett anbefalt av Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer), kan reagere på kornsorter som inneholder gluten. (6). De reagerer egentlig ikke på glutenet i glutenholdige kornsorter, men på de tungtfordøyelige karbohydratene, FODMAP, i kornet. Fordi mange av de glutenholdige kornsortene også inneholder mye FODMAP sier vi at de, som en generell regel, også da bør spise glutenfritt. Vi skal skrive mer om FODMAP senere, men for spesielt interesserte anbefaler vi Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer sine hjemmesider og vår egen grunder (som også jobber ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer) sin blogg, lavFODMAP.

Ernæringsmessige utfordringer

Et glutenfritt kosthold kan medføre ulike ernæringsmessige utfordringer, inkludert mangler på karbohydrater og protein, vitaminer som jern og kostfiber. Grove kornprodukter er en viktig kilde til kostfiber i det norske kostholdet, og et nyttig tips for å øke inntaket av kostfiber er å benytte seg av glutenfri havre. Havre er i utgangspunktet naturlig glutenfritt, men kan bli forurenset av andre glutenholdige kornvarer under produksjonen, noe som ikke er tilfellet for glutenfri havre. Det finnes også flere berikede glutenfrie varianter av brød. Når det gjelder jern så er gode glutenfrie kilder til dette leverpostei, linser/bønner, grønne grønnsaker eller rødt kjøtt. Ved cøliaki kan det være vanskelig å absorbere næringsstoffer fra tarmen hvis tarmen er skadet, og mange cøliakere trenger derfor ekstra tilskudd av vitamin D og kalsium samt multivitamin (3). Dette skal være i samråd med lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Referanser:

  1. Norsk Cøliakiforening. Merking av glutenfrie produkter [Internett]. [hentet 23. juni 2023] Tilgjengelig fra: https://ncf.no/glutenfri-mat/glutenfrie-produkter-1/merking-av-glutenfrie-produkter
  2. Gunn Helene Arsky, Rose-Linn Bø Arntzen, Ole Berg, mfl. Kosthåndboken: veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten [Internett]. 2. utg. Oslo: Helsedirektoratet; 2016. 280 s. [hentet 23.06.2023]. Tilgjengelig fra:https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/kosthandboken/Kosth%C3%A5ndboken%20%E2%80%93%20Veileder%20i%20ern%C3%A6ringsarbeid%20i%20helse-%20og%20omsorgstjenesten.pdf/_/attachment/inline/afa62b36-b684-43a8-8c80-c534466da4a7:52844b0c770996b97f2bf3a3946ac3a10166ec28/Kosth%C3%A5ndboken%20%E2%80%93%20Veileder%20i%20ern%C3%A6ringsarbeid%20i%20helse-%20og%20omsorgstjenesten.pdf 
  3. BMJ. Coeliac disease [Internett]. [oppdatert 27. september 2021, hentet 23. juni 2023]. Tilgjengelig fra: https://bestpractice.bmj.com/patient-leaflets/en-gb/pdf/1290009775671.pdf
  4. Astma og allergiforbundet. Allergi mot hvete [Internett]. [oppdatert 23. mars 2023, hentet 23. juni 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.naaf.no/allergi/matallergi/allergi-mot-hvete
  5. LHL. Unormale reaksjoner på hvete [Internett]. [oppdatert 9. desember 2015, hentet 23. juni 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/matallergi/unormale-reaksjoner-pa-hvete/
  6. Nasjona Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer: https://helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-funksjonelle-mage-tarmsykdommer-nkfm/lav-fodmap-mat-ved-ibs

Gjør hverdagen enklere med CanEat

Sliter du med å lese innholdsfortegnelsen på matvarene? Skann strekkoden på matvaren og få svar med CanEat. Appen er gratis, og tilgjenglig for ios og android enheter.

Er du nysgjerrig på hva vi gjør og CanEats utvikling? Følg oss på sosiale medier:

Kristina

Kristina

Kristina har nettopp fullført en bachelor i ernæring ved Universitetet i Bergen og planlegger å ta en klinisk master i ernæring for å bli klinisk ernæringsfysiolog. Denne sommeren har hun et internship hos oss i CanEat, hvor hun har fått innvilget et stipend fra UiB. Hos oss vil hun bidra til å forbedre ernæringsdelen av appen. Med sin kunnskap i ernæring vil Kristina være en uvurderlig ressurs for å sikre at CanEat gir pålitelig og nyttig informasjon til brukerne.

Flere innlegg