Kokosmelk er ikke kokosmelk

av | jul 15, 2025 | Matallergi og intoleranser

En gjennomgang av kokosmelk i norske butikker: innhold, forskjeller og filtrering på ingrediensnivå

Er det bare kokos og vann? Ikke nødvendigvis.

På bildet ser du en kokosnøtt med sugerør.
Skulle ønske det var så enkelt.

Men kokosmelk i butikken er ikke én ting. Det finnes kokosmelk med 55 % kokos og kokosmelk med 87 % kokos. Noen inneholder bare kokos og vann. Andre har alt fra emulgatorer til surhetsregulerende midler og aromaer.

Vi har sjekket: alle merkene og alle ingrediensene.
Manuelt.

 

Hva inneholder egentlig kokosmelk?

Kort sagt: det varierer. Mye mer enn man skulle tro.

Noen produkter har:
– Høyt innhold av kokosekstrakt (opptil 87 %)
– Kun kokos og vann
– Ingen tilsetningsstoffer

Andre har:
– Lavere kokosinnhold (helt ned til 55 %)
– Flere tilsetningsstoffer: stabilisatorer, fortykningsmidler, emulgatorer, surhetsregulerende midler og/eller aroma
– Økologisk merking, men fortsatt lavt kokosinnhold eller lange ingredienslister

Det mest overraskende?
De økologiske variantene er ikke nødvendigvis de med høyest kokosinnhold. Og de er heller ikke alltid uten tilsetningsstoffer.

Forskjell på kokosmelk: hvorfor det er verdt å sjekke

Når du bruker kokosmelk i matlaging, i kaffe, i smoothie eller i oppskrifter er det greit å vite hva du faktisk får.

For det står kanskje “kokosmelk” på produktet, men det sier lite om hva det egentlig inneholder.

Hvis vi skal kunne filtrere eller sammenligne produkter basert på reelt innhold, må vi vite hva som faktisk er i dem. Ikke bare hva de heter.

Manuell ingrediensdekoding: derfor gjør vi det

I CanEat jobber vi nå med å bygge opp en løsning der du kan filtrere matvarer helt ned på ingrediensnivå. For å lage grunnsystmemet vårt har vi brukt flinke datafolk, logikk og ernæringsfaglig kompetanse. Dataene vi bruker får direkte fra matvareleverandørene. Men… fordi det dessverre ikke er noe standardisert system for å skrive innholdsfortegnelser, må vi «dekode» alle innholdsfortegnelsene som inneholder komma, kolon, parenteser, synonymer, e-numre med og uten navn, ord-delingsfeil (plutselig kan en ingredienser bli til to…) skrivefeil… ja, til og med ingredienser som ikke finnes. 

For å få det til, må noen først gjøre grunnarbeidet. Det betyr å gå gjennom hundrevis av produkter manuelt. Det er ikke alltid morsomt. Men det er helt nødvendig for å klare å fange opp hva maten EGENTLIG inneholder. 

Etter hvert vil AI kunne ta over deler av jobben, men ikke før vi har laget standarden, og den kan dessverre ikke AI hjelpe oss med. Tro meg, vi har prøvd, men får forskjellige svar hver gang, og da er det ikke nøyaktig nok, enda. 

Snart kan du selv filtrere kokosmelk på innhold

I testversjonen av CanEat-appen er det allerede mulig å filtrere på ingrediensnivå.
Det betyr at du ikke bare kan velge bort «kokosmelk», du kan se hvilken kokosmelk som passer for deg, og hvorfor.

Kort fortalt så kan du snart filtrere på akkurat det du måtte ønske. Enten det er kokosmelk med eller uten tilsetnignsstoffer, E420, svin, epler, hvitløk, e-stoffer som kan ha animalsk opprinnelse eller ikke… osv…

Så neste gang du kjøper kokosmelk, sjekk innholdsfortegnelsen… Eller la CanEat gjøre det for deg, hvis du er en av de heldige testerne våre.

Eller meld deg på ventelisten for å få tilgang. 

For kokosmelk er ikke bare kokosmelk.
Og det gjelder ganske mye annet også.

Gjør hverdagen enklere med CanEat

Sliter du med å lese innholdsfortegnelsen på matvarene? Skann strekkoden på matvaren og få svar med CanEat. Appen er gratis, og tilgjenglig for ios og android enheter.

Er du nysgjerrig på hva vi gjør og CanEats utvikling? Følg oss på sosiale medier:

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie har skrevet 4 bøker basert på lavFODMAP-dietten, som er en forskingsbasert diett for mennesker med irritabel tarm. Hun holder faste foredrag ved flere norske sykehus og sitter i referansegruppen til Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer ved Haukeland universitetssykehus. Cecilie har irritabel tarm og følger lavFODMAP-dietten. Gjennom foredrag og forfatterskapet sitt har Cecilie god kontakt med både helsepersonell og pasienter. Slik skjønte hun at hun ikke var alene om å ha et behov for å kunne samle intoleransene sine på ett sted, dele med venner og kjente, sjekke matvarer, få tilpassede oppskrifter og få kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog.

Flere innlegg