Matvareallergi og intoleranser

av | jun 13, 2019 | Artikler

Hva er egentlig forskjellen på matallergi og intoleranse?

Det hersker ofte mye forvirring når det kommer til mat og hva man tåler eller ikke tåler å spise. Hva betyr det egentlig at noen er allergisk? Hva mener gjesten når de sier at de tåler litt av rømmen men ikke melk?

Det første som må avklares er at matvareallergier og matvareintoleranser ikke er det samme, men begge deler skaper betydelige utfordringer og plager for dem som lider av det. Vi i CanCannotEat mener derfor det er viktig at både allergikere og de med intoleranser møtes med forståelse og blir tilrettelagt for der man har mulighet for det.

Hovedforskjellen på matvareallergi og matvareintoleranser er at allergiske symptomer forårsakes av en immunologisk reaksjon, mens matvareintoleranser vanligvis oppstår fordi man mangler eller produserer for lite av enzymer som skal bryte ned visse bestanddeler av maten.

Matallergi vs intoleranse

Ved allergier reagerer kroppens immunforsvar på et eller flere ufarlige proteiner fra maten som om de var farlige inntrengere. I ekstreme tilfeller vil selv små spormengder av allergenet være nok til å utløse en allergisk reaksjon. Reaksjonen vil ofte opptre i løpet av kort tid etter man har fått i seg allergenet, men vil også kunne komme først etter flere timer. Alvorlighetsgraden vil kunne variere fra milde symptomer til svært alvorlige og i sjeldne tilfeller dødelige. Man kan i teorien utvikle en allergi mot omtrent hva som helst, men i følge Legeforeningen er de vanligste matvareallergiene mot kumelk, egg, soya, nøtter, fisk og skalldyr.

Ved matintoleranser forårsakes symptomene vanligvis av at maten ikke blir tilstrekkelig fordøyet fordi man har problemer med å bryte ned komplekse sukkerarter. De aktuelle sukkerartene vil da bevege seg ufordøyet videre til tykk og tynntarmen. Reaksjonen vil derfor ofte bruke lengre tid på å oppstå enn ved allergi, men også ved intoleranser kan symptomene oppstå relativt raskt. Ved laktoseintoleranse vil det for eksempel ikke være uvanlig at man opplever symptomer fra mage og tarm allerede etter tjue minutter.

Symptomene som oppstår kan ligne på en allergisk reaksjon, men vil ikke være livstruende. Ved intoleranser vil mengden man får i seg være av stor betydning for symptomene, og mengden man klarer å bryte ned av den aktuelle sukkerarten varierer fra person til person. Det er derfor helt normalt at noen personer med laktoseintoleranse tåler «litt» melk, mens andre må ha mat helt fri for melkesukkeret laktose.

Gjør hverdagen enklere med CanEat

Sliter du med å lese innholdsfortegnelsen på matvarene? Skann strekkoden på matvaren og få svar med CanEat. Appen er gratis, og tilgjenglig for ios og android enheter.

Er du nysgjerrig på hva vi gjør og CanEats utvikling? Følg oss på sosiale medier:

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie har skrevet 4 bøker basert på lavFODMAP-dietten, som er en forskingsbasert diett for mennesker med irritabel tarm. Hun holder faste foredrag ved flere norske sykehus og sitter i referansegruppen til Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer ved Haukeland universitetssykehus. Cecilie har irritabel tarm og følger lavFODMAP-dietten. Gjennom foredrag og forfatterskapet sitt har Cecilie god kontakt med både helsepersonell og pasienter. Slik skjønte hun at hun ikke var alene om å ha et behov for å kunne samle intoleransene sine på ett sted, dele med venner og kjente, sjekke matvarer, få tilpassede oppskrifter og få kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog.

Flere innlegg