Nøtte- og peanøttallergi

av | sep 5, 2023 | Artikler, Matallergi og intoleranser

Nøtte- og peanøttallergi er en av de vanligste typen av matallergi i landet, og finnes i alle aldersgrupper. Men det er ikke samme type allergi, og selv om man er allergisk mot peanøtter betyr ikke det at man nødvendigvis er allergisk mot nøtter. Man skiller også mellom to varianter av matallergiene:

  • Kryssallergi: Kryssallergi vil si at man er allergisk mot et stoff (veldig ofte pollen), og samtidig reagerer på andre stoffer som ligner. I dette tilfelle kan det være både nøtter og peanøtter. Det veldig mange personer som har kryssallergi. Dette er fordi kroppen har vanskeligheter mellom å skille på proteinene i pollen og proteinene i nøtter og peanøtter. Dette er som regel forbundet med milde symptomer, og er som regel ikke farlig (1).
  • Primærallergi: Har du derimot primærallergi mot nøtter og/eller peanøtter kan dette gi alvorlige symptomer som allergisk sjokk (1). Her vil man i utgangspunktet være allergisk mot proteinene i nøtter og/ eller peanøtter.

Forskjellen mellom nøtteallergi og peanøttallergi

Ulike typer nøtter kan være veldig forskjellige, og derfor kan man være allergisk mot én type nøtt, men tåle andre typer bedre. Når du er allergisk mot nøtter vil du reagere på proteiner som finnes i nøttene. Den allergiske reaksjonen kan variere fra milde til alvorlige symptomer. Som nevnt over kan dette være på grunn av primærallergi, altså at man i utgangspunktet er allergisk mot nøtter i seg selv, eller det kan skyldes kryssallergi (2).

Peanøtt er en belgfrukt, og regnes derfor ikke som en nøtt. Er du allergisk mot peanøtter, er det derfor ingen grunn til å unngå nøtter, med mindre du er allergisk mot nøtter i tillegg. Når du er allergisk mot peanøtter reagerer kroppens immunforsvar på proteiner i peanøtten, noe som ofte er på grunn av primærallergi. Kryssallergi, som nevnt over, kan også forekomme. Da reagerer man på proteiner i for eksempel pollen, som kan ligne proteinene man finner i peanøtten (3). Den allergiske reaksjonen kan være alvorlig, spesielt ved primærallergi. Ved kryssallergi har man gjerne mindre alvorlige reaksjoner (3).

Har du lyst å lese mer om matallergi? Da kan du klikke på linken her: Forskjellen mellom matallergi og matintoleranse

Referanser

  1. Helsenorge. Kost ved nøtteallergi [internett]. [oppdatert 11 mars 2021, hentet 1 september 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/matallergi/kost-ved-notteallergi/
  2. Astma- og allergiforbundet. Allergi mot nøtter [internett]. [oppdatert 12 februar 2023, hentet 1 september 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.naaf.no/allergi/matallergi/allergi-mot-notter
  3. Astma- og allergiforbundet. Allergi mot peanøtter [internett]. [oppdatert 12 februar 2023, hentet 1 september 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.naaf.no/allergi/matallergi/allergi-mot-peanotter

Gjør hverdagen enklere med CanEat

Sliter du med å lese innholdsfortegnelsen på matvarene? Skann strekkoden på matvaren og få svar med CanEat. Appen er gratis, og tilgjenglig for ios og android enheter.

Er du nysgjerrig på hva vi gjør og CanEats utvikling? Følg oss på sosiale medier:

Kristina

Kristina

Kristina har nettopp fullført en bachelor i ernæring ved Universitetet i Bergen og planlegger å ta en klinisk master i ernæring for å bli klinisk ernæringsfysiolog. Denne sommeren har hun et internship hos oss i CanEat, hvor hun har fått innvilget et stipend fra UiB. Hos oss vil hun bidra til å forbedre ernæringsdelen av appen. Med sin kunnskap i ernæring vil Kristina være en uvurderlig ressurs for å sikre at CanEat gir pålitelig og nyttig informasjon til brukerne.

Flere innlegg