Ordbok for begrepsforståelse

av | aug 22, 2023 | Arkiv, Generell ernæring

Begrep og forklaring

Mange ulike begreper brukes om ernæring, både i medier og i hverdagen. I denne ordboken har vi samlet flere begreper som ofte brukes, men som ikke alltid er lett å vite hva betyr, eller som kan være lett å glemme. Begrepene er oppført på venstre side, mens forklaringen er oppført på høyre side.

MatallergiHer vil immunforsvaret være involvert i uønskede helseeffekter på grunn av en uheldig reaksjon på en matvare.
AllergenStoffene som gjør at man får allergisk reaksjon. Dette er for eksempel melk. Vi har 14 ulike allergener som er merkepliktige i mat.
MatintoleranseDette er en type ikke-allergisk matoverfølsomhet. Her er immunforsvaret ikke involvert i reaksjonen, noe som er til forskjell fra matallergi.
IBSDette er en forkortelse for irritabel tarmsyndrom. Dette er en vanlig tilstand, og man antar at 10-15% av befolkningen har det. IBS kan gi ubehagelige symptomer som diaré, forstoppelse og/ eller oppblåsthet. Årsaken til at IBS oppstår er fortsatt usikkert.
FODMAPFODMAP er en forkortelse for «fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols». Dette er en sammensetning av bestemte tungtfordøyelige karbohydrater, som mange med IBS sliter med å fordøye.
E-stofferE-stoffer er også kalt tilsetningsstoffer og er stoffer som tilsettes i maten for å øke holdbarhet, gi struktur, farge osv. Godkjenning og bruk av e-stoffer er strengt regulert i EU.
Prosessert matProsessert mat er enkle produkter som er laget av uprosessert mat eller minimalt prosessert mat, og kan inneholde tilsetningsstoffer som konserveringsmidler. Eksempler på prosessert mat er for eksempel hermetiske frukter eller ost.
Ultra-prosessert matDette er produkter som ofte inneholder mange ingredienser som ikke er vanlig å ha på kjøkkenet hjemme. Dette er ofte stoffer som konserveringsmidler, kunstige søtstoffer, emulgatorer osv. Ofte er det mye tilsatt sukker og salt i disse produktene. I tillegg ligner som regel ikke ultra-prosessert mat på sin opprinnelige tilstand.
SøtningsstofferSøtningsstoffer er stoffer man tilsetter i mat eller drikke for å gi en søtere smak, og det regnes som et tilsetningsstoff. Dette gjør at søtningsstoffer har egne E-numre. Man skiller mellom intense søtningsstoffer og sukkeralkoholer. Intense søtningsstoffer er for eksempel aspartam, som ikke gir energi (har ingen kalorier) og har en «intens» søt smak. Når det gjelder sukkeralkoholer er disse mindre søte og de gir energi (de har kalorier). Et eksempel på et sukkeralkohol er sorbitol.

Gjør hverdagen enklere med CanEat

Sliter du med å lese innholdsfortegnelsen på matvarene? Skann strekkoden på matvaren og få svar med CanEat. Appen er gratis, og tilgjenglig for ios og android enheter.

Er du nysgjerrig på hva vi gjør og CanEats utvikling? Følg oss på sosiale medier:

Kristina

Kristina

Kristina har nettopp fullført en bachelor i ernæring ved Universitetet i Bergen og planlegger å ta en klinisk master i ernæring for å bli klinisk ernæringsfysiolog. Denne sommeren har hun et internship hos oss i CanEat, hvor hun har fått innvilget et stipend fra UiB. Hos oss vil hun bidra til å forbedre ernæringsdelen av appen. Med sin kunnskap i ernæring vil Kristina være en uvurderlig ressurs for å sikre at CanEat gir pålitelig og nyttig informasjon til brukerne.

Flere innlegg